Actualități | Articole | Linkuri |   Digiretus.huDigiretus.com| RSS
Idee pentru PS|2015.10.25.
Photoshop Video|2015.08.16.
Idee pentru PS|2015.08.09.
Idee pentru PS|2015.07.09.
Photoshop Video|2015.03.28.

Efectul combinat al culorilor II. în Photoshop

nivel: ușor


Următorul nostru exemplu, arată că ”și iarna se coc fructele”.


Desaturare de contururi (Photoshop Video)

nivel: avansat


Cum să facem să dispară consecințele unui contrast exagerat în Photoshop


Ten „ars de soare” în Photoshop

nivel: avansat


Abonament software la solar.


O fotografie color decolorată în Photoshop

nivel: ușor


Vom îmbătrâni cu decenii o imagine color.


Culori film (Photoshop Video)

nivel: avansat


Cum să redăm culoarea filmelor negativ în Photoshop

 
 
 
 
 
Căutare pe paginăIdee penrtu PS|2013.09.08.

Folosirea pensulei istoric în Photoshop

nivel: ușor


Pictăm o stare de imagine anterioară în fotografia transformată cu ajutorul opțiunii History Brush (pensula istoric).


 
   

Free Software gratuite : Photomatix Pro (Partea I.)

Version:


Versiune printare

www.digiretus.hu - Photomatix Pro


 

Photomatix Pro
(Partea I.)

Situație cunoscută: Fotograful amatorul de "rînd" vrea să facă cea mai frumoasă fotografie de peisaj, dar poza făcută de aparatul său digital nu arată deloc realitatea. Cerul strălucește în cel mai frumos albastru, dar peisajul este numai o siluetă întunecată.

Fotograful face încă o poză, dar acum peisajul umple cadrul. Peisajul este în ordine, dar cerul a devenit prea luminos, în locul albastrului de dinainte și în locul norilor pufoși ca rezultat apare o ceață albăstruie, fără culoare. Obținerea peisajului dorit nu este deloc imposibilă. Avem nevoie numai de puțină pregătire și de softverul Photomatix Pro.

Cu Photomatix Pro avem ocazia de a mării dinamica fotografiilor digitale. În limbaj comun o să putem vedea detalii și în zonele întunecate și prea luminoase, unde până acum apăreau numai pete albe și negre. Pentru aceasta avem nevoie numai de 2 sau mai multe fotografii cu acceași temă dar cu luminozitate diferită. După alegerea porțiunii de peisaj dorit sau a fotografiei unui oraș trebuie să facem o fotografie despre aceeași decupaj, dar cu timp de expunere diferit. Pentru asta cel mai ușor este folosire modului de expoziție în serie a aparatului de fotografiat (Exposure Bracketing), care poate fii găsit aproape în fiecare aparat compact. La pregătirea fotografiei este recomandat folosirea unui cadru suport, ca să putem obține aceeași cadru, să nu fie decalaj. În lipsă, reglăm aparatul pe fotografiere în serie. La lumină mai moale, de exemplu pe vreme înnorată este de ajuns să facem fotografia cu intervalul la valoarea de luminozitate de +/- 1. La lumină puternică, pe timp de vară fotografia cu interval la valoarea luminozitatății de +/-2 ne dă rezultate mai bune. Este indicat să facem 3 fotografii. Una supraexpusă în valoare indicată de aparatul foto, una subexpusă. Pe cea supraexpusă în general chiar și pe zonele aflate în umbră apar detalii bine definite, chiar dacă imaginea în total este prea luminată, pe cea subexpusă din contră pe zonele cele mai luminate apar detaliile și culorile potrivite, iar restul imaginii este în umbră. Mixarea zonelor cu diferite luminozități pe aceeași fotografie este deja o treabă făcută ulterior pe calculator și este sarcina Photomatixului. Opțiunea softverul Combine (Combinare, Mixare) ne oferă 5 moduri diferite de mixare pentru îmbinarea fotografiilor cu luminozitate diferită.

După pornirea programului ducem cele trei fotografii în fereastra principală a Photomatixului. Este posibil în mod obișnuit cu ajutorului comandei File/Open din meniu. Sub meniul următor se află cele cinci feluri de metode Combine. Pe rând: Average, H&s Details-2 Images, H&S Details - Auto, H&S Details - Adjust și H&S Details - Intense. Iată cele trei fotografii cu timp de expunere diferită.

Average

Este cea mai simplă comandă, care se separă de celelate și poate fii pornit și cu combinația de butone Ctrl+A. Average pune în medie fotografiile marcate și pe baza acestora face unul nou. Nu este posibil reglarea nici unei comenzi, procesul se produce total automat. De preferabil este alegerea a două fotografii, cu diferență de luminozitate nu prea mare, la care, după o numărare scurtă primim mediul, o fotografie combinată. Dezavantajul lui Average mai este și faptul, că în lipsa cadrului suport, deci la orice deplasare, fotografia primită este ștearsă. Cu siguranță este cel mai rapid dintre toate punctele din meniu, deci pentru cei fără timp -sau dacă trebuie îmbinate multe fotografii-este alegerea ideală.

H&S Details – 2 Images

H&S Details - 2 Images este cu un pas în fața Averegului. După cum putem vedea din nume, cu ajutorul lui putem îmbina două fotografii. Este preferat și aici alegerea fotografiilor cu diferență de luminozitate nu prea mare, altfel rezultatul va fii straniu, nenatural. În comparație cu comanda sus menționată are avantajul de a îmbina cu succes două poze făcute din mână, fiindcă la pornire apare pătratul de marcare Align, cu ajutorul căruia programul încearcă să potrivească clar fotografiile decalate. Alte reglări nu sunt posibile, și aici totul este automat. Nici aici nu primim rezultate bune, dacă diferența de luminozitate este prea mare.

H&S Details – Auto

Încă un pas pe drumul "evoluției". La comanda Auto primim același pătrat de marcare - Align(Corecție)- ca și în cazul 2 Images și o funcționare automatică pe lângă. Acest punct ne dă mai mult decât cel de sus, fiindcă nu numai 2 fotografii se pot combina, ci în esență nenumărate. Pentru o rapiditate este indicat bineînțeles reducarea la 3-6 fotografii. La mai multe poze rezultatul, chiar dacă minuscul, este mai bun decît la cele de sus.

H&S Details – Adjust

Punctul din meniu Adjust ne oferă ajustări mult mai fine decât cele anterioare. În partea de sus a ferestrei apărute se află cursorul Blending Point, cu care putem regla puterea de îmbinare între pozele întunecate și luminoase. Trăgând în negativ domină teritoriile întunecate, în pozitiv cele luminoase vor fii evidențiate. Pe lângă se alfă un cursor cu numele Radius, cu care putem ajusta claritatea imaginii la întălnirea zonelor întunecate și luminoase. Schimbările se pot vedea într-o ferestră mare, a cărei imagine poate fii mărită și deplasată în două dirceții. Posibilitatea îmbinării precise(Align) a celor două fotografii ne este dat și aici.

H&S Details – Intensive

Cea mai bună posibilitate în mixarea fotografiilor, care în același timp ne dă și cel mai lung timp de prelucrare. Primim și aici o imagine, adevărat mai mică și fără opțiuni de mărire, precum și trei opțiuni de reglare. Primele două metode de prelucrare, Light(Lumină) și Enhanced(Dezvoltat). Primul arată valoare de bază, a doua o opțiune cu rezultate mult mai precise, unde trebuie să luăm în considerare și timpul de prelucrare mult mai lung. Pe cursorul următor putem regla în cinci trepte precizia metodei alese(Precision). La precizii mai înalte zonele de întîlnire a teritoriilor întunecate și luminoase ne dau o impresie generală mai precisă și mai naturală, dar în cazul acesta rezultatul se lasă așteptat, fiindcă timpul de prelucrare a încetinit. A treia posibilitate de reglare este binecunoscutul Align, care răspunde de îmbinarea precisă a fotografiilor.

Dintr-e calitățile Photomatixului posibilitatea îmbinarii fotografiilor cu luminozitate diferite și metodele prezentate constituie numai o parte. Avantajul lor este și faptul că fotografiile se pot combina într-o fotografie cu dinamică mai bună , fără nivel de zgomot, fotografia primită păstrează apariția naturală (dacă diferența în luminozitate a fotografiilor alese nu este prea mare)și toate cele cinci posibilități se pot folosi relativ cu ușurință. Dezavantajul, la unele este timpul de prelucrare lung și nu se poate folosi la fotografii cu diferențe de luminozitate mari.

În curând o să vorbim despre posibilitățile Photomatix HDR și Tone Mapping, care ne arată perspective noi în comparație cu procedeele cunoscute până acum.

(Versiunile de probă și cele gratuite a tipurilor de softvere prezentate se pot descărca de pe paginea www.hdrsoft.com.)

 

 

 

Impressum|Médiaajánlat

©nEtural webdesign 2005.
Toate drepturile de autor și orice alte drepturi de proprietate intelectuală din toate textele, imaginile sau alte materiale de pe acest website sunt proprietatea proprietarului aceste pagine. Nu este permisă reproducerea niciunei părți a acestui website fără consimtământul proprietarului.